2008 yılından bu yana Belçika’da birçok oyunu sahneye taşıyan Binfikir Tiyatrosu, 2026 yılına kahkaha dolu bir komediyle giriyor. Mizah yazarı ve Binfikir Genel Sanat Direktörü Erdinç Utku’nun yazdığı, Vedat Yeşilyurt’un yönettiği “rejim karşıtı” komedi Eyvah Zayıflıyorum!, 18 Ocak Pazar günü Brüksel’de ilk kez seyirci karşısına çıkacak.
Oyun, Brüksel’de Türklerin yoğun olarak yaşadığı Schaerbeek’teki De Kriekelaar Kültür Merkezinde (Rue Gallaitstraat 86, 1030) sahnelenecek. Oyunun müziklerinde Kadir Kankılıç imzası bulunurken, bu sezon Binfikir Tiyatrosu’na katılan deneyimli tiyatrocu Mehmet Avcu da yapımın sanat danışmanlığını üstleniyor.
Çocuklardan Sürpriz Skeçler
15 kişilik yetişkin oyuncu kadrosunun sahneleyeceği oyundan hemen önce, Binfikir Çocuk Tiyatrosu’nun 16 çocuk oyuncusu, kendi yazıp yönettikleri üç sürpriz skeçle izleyiciyle buluşacak.
Oyuna yoğun ilgi olduğu belirtilirken, bilet ve rezervasyon için +32 484 52 89 02 numaralı telefondan bilgi alınabileceği bildirildi.
Binfikir Tiyatrosu’ndan yapılan açıklamada,
“18 Ocak Pazar günü Brüksel’de siz salonu, Binfikir Tiyatrosu ve Binfikir Çocuk Tiyatrosu da sahneyi dolduracak” ifadelerine yer verildi.
Zayıflama Yarışı, Rekabet ve Sürpriz Son
“Eyvah Zayıflıyorum!”, Erdinç Utku’nun kısa sürede üç baskı yapan aynı adlı kitabından yola çıkıyor. Ancak oyun, kitabın birebir sahne uyarlaması değil. Utku, kitaptaki esprilerin bir bölümünü dört yeni ana karakter üzerinden yeniden kurguluyor; oyun için özel olarak yazdığı yeni sahnelerle metni genişletiyor. Oyun, hem küçük kadrolarla turne yapabilecek hem de kalabalık ekiplerle sahnelenebilecek şekilde tasarlandı.
Kilo sorunu yaşayan iki kişinin girdiği acımasız zayıflama yarışı, rekabetin dozunu giderek artırıyor.
Yüksek eğitimli bir çift olan Şukufe ve Muhittin ile ilkokul mezunu ama son derece kurnaz Nalan, yarışın baş aktörleri. Nalan’ın devrimci arkadaşı Bilge ise, dayanışma diyeti yaparken bile ince göndermeler yapmaktan geri durmuyor. Tatlı başlayan bu yarış, “tatsız” sonuçlara doğru ilerlerken oyun, izleyiciyi sürprizli bir finale götürüyor.
Türkçe Tiyatroya Israrlı Bir Oluşum
2008 yılından bu yana Belçika’da çocukları, gençleri ve yetişkinleri tiyatroyla buluşturan Binfikir Tiyatrosu, Türkçeyi Belçika sahnelerinde yaşatma konusundaki ısrarını sürdürüyor. “Çocukların ve gençlerin gözlerindeki parıltıyı sahne ışıklarıyla buluşturuyor, dil bayrağımız Türkçeyi Belçika sahnelerinde gururla dalgalandırıyoruz” diyen topluluk, Haldun Taner’den Ferhan Şensoy’a, Zeki–Metin geleneğinden kabareye uzanan çizgiyi Shakespeare’le yan yana getirerek, sahnede “bizim tiyatro” anlayışını yaşatmayı amaçlıyor.
Bilgin Ozcifci / AVRUPAPRESS