EMİRDAG CAMİLİ KÖYÜ’DE GEÇMİŞTE CAMİLİ’DE
KÖY ÇEŞMESİ
1950 li yıllarda çıkan bir kanunla köylere içme suyu projesi başlatılmış. Bu kapsamda DSİ köylere sondaj açarak sağlıklı içme suyu çıkarmaya başlamış. Camiliye de 1960 yılında Akbayırın karşısına, merdivenli diye anılan tarihi kuyunun yakınına , çakma sistemiyle 100 metrelik bir kuyu açılmış. İki kişinin çıkrık sistemiyle döndürdüğü sistem bir emme basma tulumba ya hareket veriyor ve su çıkartıyordu. 1970 lerin ilk yıllarına kadar hizmet verdi. Hemşehrilerimiz bir müddet içme suyunu buradan tedarik etti. Hatırladığım kadarıyla çok arıza çıkaran bir sistem olup bir süre sonra kullanımdan kalktı. Sıstemin yapıldığı bütün köylerde durum aynıydı. Sistem birkaç yılda arıza verdi ve atıl hale geldi.
Birkaç yıl önce muhtarımız Kenan Kuru bu kuyuya el atmış, eski pompayı çıkartıp yerine güneş enerjisiiyle çalışan bir solar sistemle gündüz sürekli su akıtabilen bir çeşme haline getirdi. Aynı zamanda ön kısmına da uzun bir oluk yaptırarak hayvan sulama amaçlı kullanılmaktadır. İçimide oldukça güzel bir su….
DSİ nin yaptığı bu çeşme sistemlerinin bir fotoğrafına ulaşamadım. 40 küsür sene sonra kalemi cetveli elime alıp aklımda kaldığı kadarıyla çeşmenin perspektifini çizmeye çalıştım.
Bilgin Ozcifci / AVRUPAPRESS