Birkaç gün önce annemin bir sorusu ile çok önemli bir konuyu nasıl gözden kaçırdığımızı farkettim. Neydi bu soru; “bulaşık makinesi bulaşıkları iyi yıkamıyor, bulaşık makinesini nasıl temizleyebiliriz?”
Ve hemen devamında da benim sorum şu oldu; “bulaşık makinemiz gerçekten hijyenik mi?”
Her birimiz yemek yediğimiz tabakların, kaşık çatalın, su içtiğimiz bardağın temiz ve hijyenik olmasına önem veririz. Çünkü yiyecek içeceklerimiz kadar onların servis edildiği bu malzemelerin de temiz olması gerekir.
Mutfak malzemelerimizin daha temiz ve hijyenik olması içinde bulaşık makinelerinde yıkanmasını tercih ederiz. Çünkü bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıklarda yıkanan ve durulanan bulaşıklarda bakteri ve mikroorganizmalar barınmayacak, bir nevi dezenfekte edilmiş olacaklardır. Elde bulaşık yıkama sıcaklıkları (max. 40 C’ ler) yağlar ve kirler temizlense bile, mikroorganizmaların canlı kalacağı sıcaklıklardır. Oysaki bulaşık makinesinde bulaşık yıkama işlemi 50-55 C’ lerde ve durulama işlemi ise 80 – 85 C’ ler arasındadır.
Peki gerçekten bulaşık makinemiz yeterince temiz ve hijyenik mi?
Temizlik makine ve ekipmanlarımızın görevini tam olarak yerine getirebilmesi için belirli periyotlarda temizliği ve bakımının yapılması gerekir. Yoksa temizlemek yerine kirleten bir mikrop yuvası olabilir.
Kopenhag Üniversitesi’ ndenPremKrishnanRaghupatni başkanlığında evde yaşayan dayanıklı mikroorganizmalar üzerine bir çalışma yapılmış. 24 farklı bulaşık makinesinden mikrobiyologlar tarafından numuneler alınarak incelemeler yapıldığında, özellikle ortam koşullarına dayanıklılığıyla bilinen Pseudomonas, Escherichia ve Acinetobacter gibi bakteriler ile Candida mayası başta olmak üzere patojen mantar ve mayalar tespit edildi.
Bu mikroorganizmaların tamamına yakını özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, çocuk, yaşlı ve hamilelerde sağlık risklerine yol açabilme potansiyelindedir.
Ayrıca bulaşık makinelerinin filtreleri gıda kalıntıları ve yağ nedeniyle zamanla tıkanıp, bakteri üremesine yol açabilir. Yine iç yüzeylerde, girintili çıkıntılı kısımlarda kir birikimleri olabilir. Kireçlenme veya çeşitli kalıntılar nedeniyle pervaneler tıkanıp, etkin yıkama yapmasını engelleyebilir.
Bulaşık makinemi nasıl temizlemeliyim ?
Makinenin kullanım yoğunluğuna göre haftada yada on günde bir temizliğinin yapılması önerilmektedir. Bu tür temizlikler için marketlerde kolaylıkla bulacağımız deterjanlar olduğu gibi pratik ve doğal yöntemler de kullanılabilir.
Eğer,“ben kimyasal yerine doğal yöntem tercih ediyorum” diyorsanız, kolaylıkla uygulayacağınız bir formül şu olabilir. Bir kase yada bardak içerisine;bir yemek kaşığı karbonat, yarım çay bardağı mümkünse ev yapımı sirke (elma, üzüm yada farklı bir sirke olmasının bir önemi yok.), birkaç damla da limon konularak bulaşık makinesinin içine yerleştirilerek, makine boş haldeyken yıkama yapılır. Makinenin içi hem pırıl pırıl hem de hijyenik olacaktır.
Bulaşık makinesinin temizlik işlemi öncesinde filtrelerin çıkartılarak, ön temizliğinin yapılması, pervanelerin açılarak tıkanıklıkların giderilmesi kesinlikle atlanmaması gereken detaylardır.
Sağlıklı beslenmenin bir yolu hijyenik servis ekipmanları kullanmaktan geçer. Uzun süredir bulaşık makinemi temizlemedim diyorsanız haydi temizlik zamanı.
Güvenli beslenin, sağlıkla kalın…
Aydan DALBASTI
Gıda Mühendisi
Aydan DALBASTI / AVRUPAPRESS
AVRUPA
20 avril 2025AVRUPA
20 avril 2025AVRUPA
20 avril 2025AVRUPA
20 avril 2025AVRUPA
20 avril 2025AVRUPA
20 avril 2025AVRUPA
20 avril 2025