DOLAR 45,9105 0.04%
EURO 53,4671 0.15%
ALTIN
BIST %
BITCOIN 3480801-1,12%
Ankara
21°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

m/main/wp-content/uploads/2025/05/Aydin-Saglam-Sigorta-2-scaled.jpg">
Fransa’da Belediye Seçimlerinde Türk Damgası: 5 Gurbetçi Belediye Başkanı Seçildi
  • AvrupaPress
  • Avrupa
  • Fransa’da Belediye Seçimlerinde Türk Damgası: 5 Gurbetçi Belediye Başkanı Seçildi
1523 okunma

Fransa’da Belediye Seçimlerinde Türk Damgası: 5 Gurbetçi Belediye Başkanı Seçildi

ABONE OL
mars 29, 2026 17:48
Fransa’da Belediye Seçimlerinde Türk Damgası: 5 Gurbetçi Belediye Başkanı Seçildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa’da Belediye Seçimlerinde Türk Damgası: 5 Gurbetçi Belediye Başkanı Seçildi

 

Fransa’da tamamlanan 2026 yerel seçimlerinde Türk diasporası tarihi bir başarıya imza atarak, farklı şehirlerde toplam 5 belediye başkanlığı kazandı.
Fransa genelinde iki tur şeklinde gerçekleştirilen yerel yönetim seçimleri, ülkede yaşayan Türk toplumunun siyasi temsilinde yeni bir dönemi başlattı.

Katılımın yoğun olduğu seçimlerde, hem mevcut başkanlar koltuklarını korudu hem de listeye yeni isimler eklendi. Seçim sonuçlarına göre, Fransa yerel siyasetinde daha önce 2 olan Türk kökenli belediye başkanı sayısı, bu seçimle birlikte 5’e yükseldi.

Mevcut Başkanlar Güven Tazeledi
Paris yakınlarındaki Bonneuil-sur-Marne kentinde, Çorum doğumlu Denis Ömür Öztorun büyük bir oy farkıyla yeniden belediye başkanı seçilerek başarısını perçinledi. Valenton kentinde ise Metin Yavuz liderliğindeki “Maintenons Le Cap Pour Valenton” listesi, ilk turda oyların yüzde 67,44’ünü alarak ezici bir zafer elde etti ve görevine devam etme hakkı kazandı.

Listeye 3 Yeni İsim Eklendi
2026 seçimleri, Türk kökenli siyasetçilerin yeni kaleler kazanmasına da sahne oldu. Kadir Yıldırım, bağımsız aday olarak girdiği yarışta yüzde 53,38 oy alarak belediye başkanı seçilmeyi başardı.

Salins-les-Bains kentinde ise Mikail Yanardağ, oyların yüzde 58’ini alarak net bir galibiyetle koltuğa oturdu. Bir diğer önemli başarı ise Fontenay-en-Parisis kentinden geldi; Hasan Karadağ liderliğindeki liste, ikinci turda yüzde 43,41 oy alarak sandıktan birinci çıktı.

Belediye Meclislerinde Temsil Gücü Arttı
Başarı sadece belediye başkanlıklarıyla sınırlı kalmadı. Başkent Paris ve banliyöleri başta olmak üzere ülke genelinde çok sayıda Türk kökenli aday, farklı partilerin listelerinden belediye meclis üyesi seçilmeyi başardı. Önceki yıllara oranla Türk aday sayısındaki artış, çifte vatandaşlığa sahip toplumun Fransız siyasetine entegrasyonunun güçlendiğini gösterdi.

Siyasal ve Sosyal Hayatta Aktif Rol
Uzmanlar, yerel yönetimlerdeki bu sayısal artışın Fransa’daki Türk toplumunun sosyal ve siyasal hayatta daha aktif bir özne haline geldiğinin kanıtı olduğunu vurguluyor. Yerel meclislerde sağlanan bu temsilin, diaspora toplumunun sorunlarının dile getirilmesi ve çözüm üretilmesi noktasında stratejik bir öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.

kaynak www.arti33.com

Bilgin  Ozcifci         /        AVRUPAPRESS

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP