DOLAR 46,5165 0.02%
EURO 53,0365 0.32%
ALTIN
BIST %
BITCOIN 2755959-3,20%
Ankara
28°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

m/main/wp-content/uploads/2025/05/Aydin-Saglam-Sigorta-2-scaled.jpg">
Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye yaptırım çağrısı
214 okunma

Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye yaptırım çağrısı

ABONE OL
novembre 27, 2020 21:43
Avrupa Parlamentosu’ndan Türkiye’ye yaptırım çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında yaşanan kriz nedeniyle Avrupa Parlamentosu (AP), Aralık zirvesinde Türkiye konusunu görüşecek olan AB liderlerine « Türkiye’ye yaptırım kararı alınması » yönünde çağrı yaptı.

Avrupa ParlamentosuTürkiye‘nin Doğu Akdeniz‘deki faaliyetleriyle birlikte, 46 yıldır kapalı tutulan Maraş kentinin kısmen açılması kararını kınadı, « tek taraflı ve yasa dışı »  olarak nitelendirilen kararlar nedeniyle, 10-11 Aralık’ta toplanacak AB Konseyi’ni Türkiye’ye yaptırım uygulamaya çağırdı. AP’nin bağlayıcı olmayan « tavsiye niteliğindeki » kararında, « Türkiye’nin yasa dışı eylemlerine karşı harekete geçilmesi ve sert yaptırım uygulanması » istendi.

AP’nin en büyük grubu Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından, « Türkiye’nin yasa dışı eylemlerinin ardından Maraş’ta artan gerilim ve müzakerelerin acilen yeniden başlatılması ihtiyacı » başlıklı karara, 631 parlamenter lehte, 3 parlamenter ise aleyhte oy kullandı. Oylamada, 59 parlamenter çekimser kaldı.

« SAHADA YENİ BİR GERİLİM YARATIYOR »

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın KKTC ziyaretine ve Maraş’ın kısmen açılması kararına atıfta bulunulan kararda, Türkiye’nin « sahada yeni bir gerilim yarattığı, bu adımın iki taraf arasındaki uçurumu derinleştirdiği, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümünü olasılığını da tehdit ettiği » belirtildi.

Kararda, « Türkiye’den Kıbrıs’taki güçlerini çekmesi ve BM gözetimindeki Maraş’ı da gerçek sahiplerine vermesi » istendi. Türkiye’nin tek taraflı adımlarına karşı AB’nin « birlik içindeki konumunu sürdürmesi gerektiği » belirtildi.

Kararda, Avrupa Konseyi’nden de Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısı yapıldı ve Türkiye’nin yaptırım kararını ancak « diyalog, samimi işbirliği ve sahada somut ilerleme ile önleyebileceği » belirtildi.

AVRUPA BİRLİĞİ LİDERLER ZİRVESİ 10-11 ARALIK’TA

AB Liderler Zirvesi, 10-11 Aralık’ta birliğin Kovid-19 salgınıyla mücadele fonu, AB bütçesi ve diplomatik dosyaları içeren gündeminin yanı sıra Türkiye’ye yaptırım konusunu da ele alacak.

Bilgin Ozciftci / AVRUPAPRESS

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP