en iyi bahis siteleri
1xbetbetpasmariobet
DOLAR 32,5861 0.26%
EURO 34,7658 -0.05%
ALTIN 2.492,330,33
BITCOIN 20665563,77%
Ankara
18°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

BEBEK BESLENMESİNE YENİ BAKIŞ: DUYARLI BESLENME-BLW
1365 okunma

BEBEK BESLENMESİNE YENİ BAKIŞ: DUYARLI BESLENME-BLW

ABONE OL
juin 29, 2021 14:14
BEBEK BESLENMESİNE YENİ BAKIŞ: DUYARLI BESLENME-BLW
1

BEĞENDİM

ABONE OL

BEBEK BESLENMESİNE YENİ BAKIŞ: DUYARLI BESLENME-BLW

      Anne karnındaki beslenmeden sonra hayatımızdaki en önemli kritik noktalardan biri ise tamamlayıcı beslenmeye geçiş dönemidir. Bu dönemde kazanılan alışkanlıklar, elde edilen yetenekler hayatımızın diğer dönemlerinin şekillenmesine yardımcı olmaktadır. Bebek ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra yavaş yavaş uygun besinlerin belirli miktarlarda kontrollü olarak beslenmeye dahil edilmesi gerekmektedir. Bu süreç 2 yıl boyunca devam ettirilmelidir.

Beslenmeyi sadece fiziksel ihtiyaç olarak görmek eksik bir düşüncedir. Bebeğin beslenmesinde ebeveynin bebeğe karşı gösterdiği tutum da çok önemlidir.  Yemek süresinin ve miktarının kararını bebeğe bırakmak, yemeği kendi başına yemesine izin vermek ileride çocuğun özgüveninin oluşumuna büyük katkı sağladığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.

Son yıllarda BLW (Baby Led Weaning)  yani duyarlı beslenme ebeveynlerin ilgi odağı olmaya başlamıştır. Bu konu üzerine ise araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir.

UNICEF’e göre duyarlı besleme; çocuğun beslenme anında dikkatini olumsuz etkileyebilecek herhangi bir nesneyi ortamdan uzaklaştırmak; yeni besinleri zor kabul ettiklerinden defalarca denetmek; süt çocuklarını direkt, yaşı daha büyük olan çocukların ise kendilerini beslemesine açlık ve tokluk sinyallerine dikkat ederek yardımcı olmak; çocuğu zorlamayarak aksine cesaretlendirecek şekilde sabırla ve yavaş bir şekilde beslemek; besinlerin alımını kolaylaştırmak için farklı kombinasyonlar ve tatlar denemek; yemek zamanlarının öğrenme ve sevgi vakitleri olduğunun farkına vararak bu süre zarfında çocukla göz teması kurmaktır (Gökçay, 2011; http://www.unicef.org/nutrition/training/5.3.1/3.html , 10 Ocak 2017).

Bebeğin bakımını üstlenen kişi ilk önce bebeğin açlık ve tokluk sinyallerine dikkat etmelidir. Öğün zamanları bebeğe göre ayarlanmalıdır. Sonrasında bu vakitler belirli bir zaman dilimine sabitlenmelidir. Beslenme saatlerinde bebek sadece yemeğe odaklandırılmalıdır. O vaktin sadece yemeğe ait özel bir zaman dilimi olduğunu bilmelidir. Televizyon ya da tablet karşısında bebeğin beslenmesi doğru görülmemektedir. Çünkü bu sırada dikkat, karşısında bulunan elektroniğe yönelmiştir ve ne yediğinin ne kadar yediğinin farkına varamamaktadır.

Aile ile birlikte yemek yenilmesine de dikkat edilmelidir. Aile aynı sofrada bulunmalıdır. Yemek için özel bir alan ve vakit ayrıldığının farkına varılması gerekmektedir. Uygun ortamlar oluşturulduktan sonra eğer bebeğin el ve motor becerileri gelişmiş ise kendi başına yemesine izin verilmelidir. Diğer türlü ebeveynin yedirmesinde sakınca yoktur. Bebeğin kendi başına yemesine izin verilmesi; besinin rengini, dokusunu, şeklini ve tadının deneyimlenmesini kolaylaştıracaktır. Ayrıca besini elinden ağzına götürme işlemi, kaşık ya da çatal kullanılması da el-motor becerilerinin erkenden gelişmesine katkı sağlayacaktır. Mama sandalyesinin kullanımı bu hususta tavsiye edilmektedir. Bebeğin açlık sinyali ile sofraya oturması sağlanıp tokluk sinyali ile birlikte yeme işlemi bitirilmelidir. Asla zorlanılmamalıdır. Bitiş vaktine bebek karar vermelidir.

Ailelerin uyguladığı yanlış uygulamalardan biri beslenmede ödül ve ceza verilmesidir. Ödüllendirme ve cezalandırma, çocuğun/bebeğin hedef gösterilen besine karşı ilgisinin artmasına/azalmasına sebebiyet vermektedir. Hele de ödül olan besin sağlıklı bir atıştırmalık değilse erken yaşta yanlış alışkanlıklar istemeden çocuğa kazandırılmaktadır.

Duyarlı beslenme, bebeğin/çocuğun sadece o anki beslenme durumunu etkilemekle kalmayıp ileriki zamanlarda doğru alışkanlıklar kazanmasına fayda sağlayan bir uygulamadır. Aynı zamanda yapılan çalışmalarda duyarlı beslenme uygulanan bebeklerde/çocuklarda güvenli bağlanma, daha çabuk konuşmayı öğrenme, bilişsel gelişimin hızlı olması, özgüvende artış, toplumsal açıdan yeterlilik ve ebeveynlerin sözünü dinlemede artış görülmektedir.

Online diyet hizmetimden yararlanmak için bana whatsApp, instagram veya mail yoluyla ulaşabilirsiniz.

whatsApp : +90 534 305 17 54

instagram: https://www.instagram.com/dyt.aysenurrabiaonen/?hl=tr

e-mail: rabia_onen@windowslive.com

 

DİYETİSYEN AYŞENUR RABİA ÖNEN

 

 

 

 

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP