en iyi bahis siteleri
1xbetbetpasmariobet
DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20832763,23%
Ankara
18°

PARÇALI BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Can Dede Demirci’nin gözdesi olan yün ve halının önemini anlattı
378 okunma

Can Dede Demirci’nin gözdesi olan yün ve halının önemini anlattı

ABONE OL
juin 20, 2019 18:49
Can Dede Demirci’nin gözdesi olan yün ve halının önemini anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

YÜN HALI ÖNEMİ

Demirci Manisa ilinin 41000 nüfuslu bir ilçesidir. İlçenin coğrafi konumu ve iklimi itibari ile Egede yayla Turizmi açısından sakin huzurlu bir yaşam şehridir..Yüzölçümü büyüklüğü bakımından Manisa ili ilçeleri içersinde ön sıralardadır.Toprakların tarıma elverişsiz olmasından dolayı ekonomik olarak halıcılık sanatı devletimizin desteğiyle zamanla gelişmiştir.Demircinin diğer bir adı ‘’Halıkent’’ile özdeşleşmiştir.Günümüzde halı üretimi el ve makine halısı olarak üretilmektedir.Günümüzde El halıcılığı yurt dışından ithal ucuz el halıların gelmesi ile el dokuma halıcılığı yok denilemiyecek kadar azalmıştır.Ancak makine halıcılığı Cami halısı,Otel halısı,yurt halısı ve parça el halısı üretimi öne çıkmaktadır.

Bu halıların büyük kısmı %100 yün halı olarak üretilmektedir. Üretim yapan firmalar ürettikleri halıların %100 yün olduğunu Türkak’a akredite olan laboratuvarlardan aldıkları belge ve raporlarla ispatlamaktadırlar. Ayrıca günümüzde otel yurt gibi yerlerde çıkan yangınlarda akrilit halının daha yanıcı, zehirliyeci olduğu için yünden yapılan halılar tercih edilmektedir. Yün halının özellikleri ve tercih sebebleri nedir bunlar hakkında bilgilendirelim.

Yünün sadece hava gün ışığı ve çimen tüketen koyunlar üzerinde yıl boyunca büyüyen tamamen doğal bir elyaf olması en önemli tercih sebebidir, Yün halı diğer halılardan çok uzun süre orijinal görümünü korur.Hacim ve esnekliği sayesinde yüksek basınç ve yoğun yaya trafiğine uzun yıllar direnebilir.

Yün halı toksid olmadığı gibi alerjik değildir.Ayrıca bakteri oluşumuna izin vermeyen yapıdadır.Yüksek nem içeriğiyle yün,statik elektiriği azatlığın’dan akım şarj risklerini ortadan kaldırır.Yün halı formaldehit,nitrojen dioksit gibi genel hava kirleticileri elyaf dokusun içine hapsederek iç mekan havasını temizler.Yün halılar iç mekan havasını 30 yıla kadar düzenli olarak temizleyebilir..Yünün doğal sarmal kıvrımlı yapısının bir diğer avantajı ise oda ısısını düzenleme yarayan milyonlarca hava deliklerinin oluşumunu sağlamasıdır.Yüksek nem içeriği ve protein bileşenleri yünü yanmayı geciktiren ,alev almayan doğal bir özelliğe sahip olmasını sağlar.Yanma sırasında sentetik elyaflardaki zehirli gaz salınıma göre yündeki zehirli gaz salınımı çok düşük olduğundan ,olası zehirlenme olaylarının da büyük oranda önüne geçilmiş olunur.

Yün kendi ağırlığının %30’ una varan miktarlarda su buharını absorbe etme özelliğine sahipken herhangi bir ıslak hissi vermez. Böylelikle ortamda nem oranına da düzenlemeye yarar. Yün hem ısı hem de ses açısından doğal bir izalatör görevi görür. Hidroskopik olduğu için ya nemi absorbe eder ya da sıcaklık oluşturarak nemiz azaltır. Bu nedenli yün kışın sıcak yazın serin tutar. Yünün ince tabakalardan oluşan yapısı kir zerreciklerini yüzeyde toplayarak derine nüfuz etmesini önler ve hem kolayca temizlenebilmesini hem de dayanıklılığının artmasını sağlar. Böylece havada bulunan alerjenleri’de solunan havadan uzaklaştırır. Bu durum 2005 yılında Alman Alerji ve astım Enstitüsü (DAAB) tarafından yapılan araştırmalarda da ispatlanmıştır. Ayrıca İngiliz Temizleme Araştırma Enstitüsü (CAMRASO), Yün halının sentetik halıdan daha az kirlendiğini ve daha kolay temizlendiğini araştırmalara teyit etmiştir.

Yün halılar hacim esneklik sayesinde diğer elyaflardan üretilen halılara göre binalardaki darbe ve alt katlara ses iletimini daha çok keserek yüzeysel ses yayılmasını önlediği gibi havada dolaşan sesi de emerek gürültünün kontrolünde oldukça etkili olur.Bu özellik sayesinde ses kaynağından emilerek yankılanmanın da önüne geçilmektedir.

Bütün bu faydaları sağlayacak yün halıyı seçerken hangi özelikler olmasına dikkat etmelidir Kaliteli bir yün halı sentetik karışımları olmayan % 100 yün iplikten imal edilmiş olmalıdır. Bu iplik canlı kırkım yapak yününden imal edilmiş ve iyi yıkamadan geçirilmiş olmalıdır.

Halının ve havının ağırlığı metrekareye düşen yünün ağırlığı ile ölçülür. Yünün sıklığı direkt olarak halının kalıcılığını ve performansının etkiler. Bu sebeplerden halının toplam metrekare ağırlığı en az 3.500 kg olmalı, halının toplam yüksekliği 12 mm ile 17 mm arasında olmalıdır. Yeterli sıklık ve kaliteyi verebilmek için tarak adedi en az 300/metre ve atkı adedi de en az 500/metre olmalıdır. Metrekarede en az 300.000 uç sayısı olmalıdır. Boyalı olarak kullanılan ipliklerin ışık haslıkları açık renklerde en az 3-4 arası orta renklerde en az 4-5 arası koyu renklerde en az 5-6 arası olmalıdır,Halının sürtme haslığı en az 3,yıkama haslığı da en az 3 olmalıdır.Güve yemezlik ,alev almazlık ve diğer sertifikaları olmalı ve Akredite olmuş bir laboratuardan alınmış olmalıdır.

Yukarıda belirttiğim Yün halı ile ilgili konular Demirci’de Yün Halı İmalatı yapan bütün firmaların Demirci Ticaret Ve Sanayi Odası önderliğinde bir araya gelerek uzun görüşmeler neticesinde mutabakatlarıyla ortaya çıkmıştır.

Günümüzde nasıl gıdalarda organik tarım organik meyve sebze aranıyorsa sağlık yönünden kullandığımız halılarda günümüz şartlarında insan sağlığı için o kadar önem arz etmektedir.

DERLEYEN: EMİN YAPAR / METİN DURMAZ / AVRUPAPRESS

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.


HIZLI YORUM YAP