3 ile daha hızlı tren geliyor: Seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate düşecek
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan önemli demir yolu bağlantılarından Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı’nda 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimi tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı törenle 9 Ekim Cuma günü hizmete açılacak hatla birlikte Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne de hızlı tren ağına dahil olacak, Halkalı-Kapıkule arasındaki yolcu seyahat süresi ise 4 saatten 1,5 saate düşecek.
- Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimi, 9 Ekim Cuma günü Kırklareli'nin Babaeski ilçesi garında düzenlenecek törenle hizmete açılacak.
- Hattın tamamlanmasıyla Halkalı-Kapıkule arası yolcu seyahat süresi 4 saatten 1,5 saate, yük taşıma süresi 8,5 saatten 3,5 saate düşecek.
- Yıllık yolcu kapasitesinin 600 binden yaklaşık 3 milyona, yıllık yük kapasitesinin 1,5 milyon tondan 9,5 milyon tona çıkması bekleniyor.
Halhalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı'nın tamamlanan 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı törenle cuma günü hizmete açılacak. Edirne Ticaret Odası Başkanı Sezai Irmak, "Artık Edirne de hızlı trene kavuşuyor. Halkalı'dan metroyla İstanbul'un her yerine ulaşmak mümkün. Onun yüzden Edirnemiz için çok yararlı. Ticari potansiyelin gelişmesine de katkı sağlar" dedi.
Türkiye Otelciler Birliği Edirne Temsilcisi Gökhan Balta da hızlı trenin Edirne için Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi. Balta, "Edirne'ye yapılmış en büyük yatırımlardan bir tanesi olarak görüyoruz. İnsanların hızlı ulaşımı, artık zamanı satın almak denilen bir şey var. Dolayısıyla hem güvenilir olmasından dolayı hem hızından dolayı İstanbul'dan Edirne'ye direkt yolcularımızın, misafirlerimizin Edirne'ye gelişini kolaylaştıracak. Edirne turizmini de hareketlendireceğine inanıyoruz. Bunun için zaman içerisinde altyapıları da tamamlanmış olacaktır. Bunu Edirne'ye büyük bir şans olarak görüyoruz. Sofya hattı, Bulgaristan ve Balkan turizmi açısından da önemli. Hem buradan o taraflara gidiş, hem o taraftan bu tarafa geliş noktasında önemli bir katkı sağlayacak. Bu Edirne'yi bir geçiş noktası olmaktan çıkartacak. Edirne'nin, uğranılan bir yer olmasını sağlayacak. Şu an için Çerkezköy hattı açılıyor. Bildiğim kadarıyla 2028'de de İstanbul-Halkalı bağlantısı yapılacak. Şu an için Çerkezköy hattının açılmasının istihdam noktasında da önemli şeyler yaratacağına inanıyorum. Edirnemize gelen Bulgar misafirlerimizin günübirlik gidip gelmeleri, Çerkezköy ve bölgede yaşayan vatandaşlarımızın Edirne'ye günübirlik de olsa ziyaretlerini artıracaktır" diye konuştu.
Kentte kafeterya işleten Ömer Tuzcu, "Dört gözle beklediğimiz bir olay. Hızlı tren, mutlaka Edirne'ye çok büyük katma değerler sağlayacak. İstanbul-Edirne arasında şu an yolculuk yaklaşık 3-3,5 saat gibi bir sürede yapılabilmekte. Hızlı trenle bunun yarı yarıya düşeceğini umut ediyoruz. Tabii bu süreleri düşünce de çok daha yoğun şekilde başta İstanbul olmak üzere yerli turist akınına uğrayacak Edirne'miz. Bundan da hepimizin tabii ki katma değer olarak faydalarını göreceğiz" şeklinde konuştu.