en iyi bahis siteleri
1xbetbetpasmariobet
DOLAR 32,5881 0.28%
EURO 34,8249 0.11%
ALTIN 2.491,630,31
BITCOIN 20690443,93%
Ankara
18°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti
195 okunma

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

ABONE OL
avril 14, 2021 21:44
Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 86 yaşında hayatını kaybetti. Akbulut’un vefatı sonrası siyasetin önde gelen isimleri başsağlığı mesajlarını iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, « Eski Başbakan ve TBMM Başkanımız, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, değerli devlet adamı Yıldırım Akbulut’un vefatı bizleri derinden üzdü. Merhum Yıldırım Bey’e Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun » ifadelerini kullandı.

Eski başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Yıldırım Akbulut 86 yaşında hayatını kaybetti.

Akbulut, tedavi gördüğü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşama veda etti.

Akbulut için yarın saat 12.00’de TBMM’de tören düzenlenecek. Ahmet Hamdi Akseki Camisi’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Akbulut’un cenazesi, devlet mezarlığına defnedilecek.

Erzincan’da 15 Kasım 1935’te dünyaya gelen Akbulut, babasının PTT memuru olması dolayısıyla ilkokulu Eskişehir’de, ortaokulu Samsun’da, liseyi ise Erzincan’da okudu.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirip serbest avukatlık yapan Akbulut, Adalet Partisi Erzincan İl Başkanlığı görevinde bulundu.

Anavatan Partisinin (ANAP) kurucuları arasında yer alan ve 1983’teki genel seçimde ANAP Erzincan Milletvekili olarak TBMM’ye giren Akbulut, 26 Ekim 1984 – 6 Eylül 1987 arasında Turgut Özal tarafından kurulan 45. Hükümette İçişleri Bakanı olarak görev aldı.

1987’deki genel seçimde yeniden milletvekili olan Akbulut, TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 9 Kasım 1989’a kadar sürdürdü.

Turgut Özal’ın 1989’da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından aynı yıl Akbulut’un Başbakanlığında 47. Hükümet kuruldu.

17 Kasım 1989’daki ANAP 1. Olağanüstü Kongresi’nde Özal’dan boşalan Genel Başkanlık koltuğuna Akbulut oturdu.

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

2002’DE TBMM’YE VEDA ETTİ

Akbulut, 15 Haziran 1991’de gerçekleştirilen ANAP Kongresi’nde Mesut Yılmaz’a yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

 

Bu süreçten sonra siyasi çalışmalarına devam eden Akbulut, 18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından TBMM Başkanı seçildi ve bu görevini 2000’e kadar sürdürdü.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan ancak adaylığını 2. turun ardından geri çeken Akbulut, 2002’de ANAP’tan istifa ederek Doğru Yol Partisi’nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu. Akbulut, DYP’nin barajı geçememesi nedeniyle TBMM’ye veda etti.

Eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Samia Akbulut ile evli olan Akbulut 3 kız çocuğu babasıydı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: VEFATI BİZLERİ DERİNDEN ÜZDÜ MEKÂNI CENNET OLSUN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Eski Başbakan ve TBMM Başkanımız, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, değerli devlet adamı Yıldırım Akbulut’un vefatı bizleri derinden üzdü. Merhum Yıldırım Bey’e Allah’tan rahmet; ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun.’ dedi.

Eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut hayatını kaybetti

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yıldırım Akbulut’un kızı Gülsüm Akbulut’u arayarak taziyelerini iletti. Konuya yönelik açıklama TBMM İletişim Koordinatörlüğü tarafından yapıldı. Koordinatörlük, Meclis Başkanı Şentop’un vefat eden Yıldırım Akbulut’un kızı Gülsüm Akbulut’u telefonla arayarak, başsağlığı dileklerini ilettiğini açıkladı. Açıklamada, TBMM Başkanı Şentop’un Gülsüm Akbulut’a, Türkiye’nin önemli bir değerini kaybetmiş olmasından dolayı duyduğu derin üzüntüyü dile getirdiği belirtilerek, Şentop’un şu ifadeleri kullandığı kaydedildi:

“Devletimize önemli hizmetler vermiş, kıymetli siyaset ve devlet adamını kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum. Ülkemiz önemli bir değerini kaybetti. Kendisini daima saygı ve rahmetle anacağız. Milletimizin başı sağ olsun. Sizler başta olmak üzere tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Mekânı cennet olsun.”

MHP Lideri Devlet Bahçeli, Yıldırım Akbulut için başsağlığı mesajı yayımladı. Twitter hesabından paylaşım yapan Bahçeli’nin mesajı şöyle:

« Türk devlet ve siyaset hayatımızın mümtaz isimlerinden birisi olan, yakın siyasi tarihimizde Anavatan Partisi Genel Başkanlığı, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı görevlerini üstlenen, dürüst ve dengeli mizacı ile bilinen Sayın Yıldırım Akbulut’un vefatından büyük üzüntü duydum. Ebediyete irtihalinden evvel Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini de yürüten merhum Yıldırım Akbulut’a Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor; muhterem ailesine, siyaset camiasına, sevenlerine ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum. Mekânı cennet olsun. »

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Akbulut için sosyal medya hesabından yayımladığı taziye mesajında, « 47’nci Hükümetin Başbakanı, TBMM eski başkanlarından, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Yıldırım Akbulut’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun. » ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, yayımladığı başsağlığı mesajında « Eski TBMM Başkanı, 47. Hükümetin Başbakanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Sayın Yıldırım Akbulut bey Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağolsun. » ifadelerini kullandı.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun sosyal medya hesabından, « 47. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Başbakanı, TBMM eski başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi sayın Yıldırım Akbulut’un vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun. » paylaşımında bulundu.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter’daki hesabından yayımladığı mesajında, « Eski Başbakan ve TBMM Başkanı, Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Yıldırım Akbulut Beyi kaybettik. Allah gani gani rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Milletimizin başı sağolsun » dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu,  »Eski Başbakanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve İçişleri Bakanlığı da yapan, Yıldırım Akbulut Beyefendi’nin vefat haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Sayın Başbakanımıza Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları ve Milletimize başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun…’ ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu Akbulut’un yakınlarına taziye ziyaretinde de bulundu. Soylu, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’ne gelerek, Akbulut’un ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Hastane çıkışında gazetecilere açıklama yapan Soylu, Akbulut’a Allah’tan rahmet diledi. Akbulut’un Türkiye Cumhuriyeti’nde millete, devlete, insanlara, çok çeşitli görevlerde güzel hizmetler yaptığını belirten Soylu, şunları kaydetti:

« Kişiliği, tavrı, devlet adamlığı… Aynı zamanda bir dönem de yakın çalıştım. Aile kavramına ve kendi ailesine bakışı, hakikaten saydıklarımın her birinde örnek teşkil eden bir yapısı vardı. Anadolu insanının vakarı, aynı zamanda kucaklayıcılığı kendisindeydi. Bir devlet adamının halini ortaya koyabilecek tüm özelliklere sahipti. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. İnşallah yaptığı hizmetlerle bu topraklarda çok anılacaktır. Duamız kendisiyle. Ailesine, milletimize, yakınlarına başsağlığı diliyorum. »

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da « Eski Meclis Başkanımız ve Başbakanlarımızdan Yıldırım Akbulut’un vefatını büyük üzüntüyle öğrendim. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun. Ailesi ve tüm yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum » mesajını paylaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  »Eski Başbakanlarımızdan Yıldırım Akbulut Beyefendi’yi kaybettik. İyi bir insan ve milletimizin hizmetinde bir devlet adamıydı. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dilerim. Mekânı cennet olsun. » dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli sosyal medya hesabından « Eski TBMM Başkanımız ve eski Başbakanlarımızdan Sayın Yıldırım Akbulut’un vefat haberini üzüntüyle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun. » ifadelerini kullandı.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, sosyal medya paylaşımında, « Türkiye siyasetinin zor günlerine şahitlik etmiş, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı vazifelerinde bulunmuş, Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi Sayın Yıldırım Akbulut beyefendiye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun. » ifadesine yer verdi.

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım « Milletimizin başı sağ olsun. Ülkemize ve milletimize değerli hizmetler yapmış olan önceki dönem TBMM Başkanımız ve Başbakanımız Yıldırım Akbulut vefat etmiştir. Üzüntümüz büyük. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına sabır diliyorum. Mekanı cennet olsun. » paylaşımında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Mehmet Ali Şahin, Akbulut için yayımladığı taziye mesajında,  daha önce TBMM’de son dönemlerde de Cumhurbaşkanlığı YİK Üyesi olarak yakın çalışma fırsatı bulduğu Yıldırım Akbulut’un vefatını büyük üzüntüyle öğrendiğini belirtti. Akbulut’un Başbakanlık, TBMM Başkanlığı, İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı YİK Üyeliği gibi çok önemli görevler üstlendiğini ifade eden Şahin, şunları kaydetti:

« Önemli bir devlet adamıydı. Görev yaptığı dönemlerde ülkemize çok önemli katkılarda bulundu. Yıldırım Akbulut beyefendiye Allah’tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun. »

Akbulut’un çalışma arkadaşı siyasetçi Bülent Akarcalı taziyelerini şu şekilde aktardı:

Genel başkanlık yarışında Mesut beyin yanındaydım. AB’den heyetler geldiğinde danışır ederdi. Hakikaten üzgünüm. Yumuşak huyluydu. Meseleleri kavgaya dönüştürmeden hallederdi. Gerektiğinde kendi tavrını ortaya koyardı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP