Belçika, Hollanda, Fransa ve Almanya’nın sınır bölgelerinden Brüksel’e gelen yüzlerce kişi, Avrupa kurumlarına yakın Shuman meydanında toplandı.

Öcalan’ın 9 Ekim 1998’de Suriye’den çıkışına ve 1999’da esaret altına alınmasına yol açan komplocu süreci kınayan eylemciler, Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin çağrısıyla bir araya geldiler. Saat 13.00 sıralarında başlayan mitinge katılanlar Öcalan’ın posterlerinin yanısıra, “Öcalan’a özgürlük”, “CPT İmralı’yı ziyaret etmeli”, “Tecrit işkencedir” yazılı dövizler taşıdılar. Ayrıca bir çok dilde Öcalan’a özgürlük talebinin yer aldığı kırmızı bir bez pankart göze çarptı. Eyleme Asuri-Süryaniler, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve uluslararası sınıfsal dayanışma örgütü Uluslararası Kızıl Yardımlaşma destek verdi.

BARIŞ DERNEĞİ: AB PKK’Yİ LİSTEDEN ÇIKARMALI

Mitingde ilk konuşmayı yapan TJK-E aktivisti Yıldız Filimci, Avrupa ülkelerini Öcalan’a yönelik tecride karşı harekete geçmeye çağırırken, Belçika Barış Derneği Başkanı Ludo de Brabander, Türkiye’deki faşist baskılara dikkat çekti. Brabander, Erdoğan’ın kendi iktidarını pekiştirmek için sürekli düşmana ihtiyacı olduğunu ifade ederek, son yıllarda artan baskıları anlattı.

Brabander, Avrupa Birliği’ni de Türk devleti ile PKK arasındaki savaşı bir “çatışma” olarak tanımlaması ve PKK’yi terörist örgütler listesinden çıkarmasını istedi.

ÖCALAN TÜRKİYE’NİN BARIŞÇIL GELECEĞİNİN ANAHTARIDIR

Öcalan’ın 25 yıldır siyasi çözüm için barış çağrıları yaptığını ifade eden Brabander, “Öcalan siyasi çözüm için umut oldu. Türkiye’nin barışçıl geleceğinin anahtarıdır” diye vurguladı. Brabander, Öcalan ve siyasi tutsaklara özgürlük isteyerek konuşmasına son verdi.

Rojava Kadın Birliği’nden Medya Abdo, 9 Ekim komplosunun Kürt özgürlük hareketini tasfiye etmek olduğunu ancak amacına ulaşmadığını belirterek, Öcalan’ın demokratik konfederalizm projesinin Ortadoğu’da çözümün tek umudu olduğunu kaydetti. Abdo, tecride ve AİHM’in işkenceyi yok sayan kararına tepki göstererek, tüm kadınları ve demokratik çevreleri mücadeleye çağırdı.

WARD: ÖCALAN ÖZGÜR OLMADAN BU SAVAŞ BİTMEZ

Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup’tan İngiliz parlamenter Julie Ward da eyleme katılarak bir konuşma yaptı. Ward, “Öcalan özgür olmadan bu savaş bitmez” dedi. Ward, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden çıkış süreci olan Brexit’e de dikkat çekerken, bunun Avrupa Birliği değerlerinin dağılması olduğunu söyledi. Ward, birliğin dağılmasının Öcalan için de iyi olmadığını ifade etti.

AYDOĞAN: FAŞİZMDEN BEKLENTİMİZ YOK

HDP eski Milletvekili Nursel Aydoğan, komplonun direniş sayesinde boşa çıkarıldığını söyledi. Aydoğan, “Direniş yaşamın her alanında esastır” dedi. Türkiye’deki faşist saldırıları da anlatan Aydoğan, “Faşizmden bir beklentimiz yok, beklenmez, ancak mücadele edilir” diye konuştu. Aydoğan, buna karşın Avrupa Birliği ve kurumlarının sorumlulukları olduğunu ve adalet bekleme haklarının olduğunu söyledi.

ŞAKAR: ÖCALAN AVRUPA’NIN DA ESİRİDİR

Öcalan’ın avukatlarından Mahmut Şakar, Öcalan’ın 20 yıldır İmralı işkence sisteminde tutulduğunu hatırlatarak, “İmralı işkence merkezi komplonun bir parçasıdır. Öcalan orada olduğu sürece, komplo da devam edecektir” diye konuştu. İmralı sisteminin oluşmasında Avrupa’nın da rolünün olduğuna dikkat çeken Şakar, “Öcalan aynı zamanda Avrupa’nın da esiridir. Türkiye kadar Batı da sorumludur” şeklinde konuştu. Şakar, “Eğer AİHM işkenceye karşı gerçek bir soruşturma yapmayacaksa o mahkeme neden var? Eğer İşkenceyi Önleme Komitesi, işkenceyi yerinde incelemeye gitmiyorsa neden var? Bunu Avrupa kurumlarına bir kez daha sormamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Eylem, yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

Kaynak: anfturkce.com

Metin Demirkapu